Revamped our setup, now cursed with Algae! Any advice appreciated!! - Algae - Aquatic Plant Central

Go Back   Aquatic Plant Central > General Interest Forums > Algae

Algae Algae Control - Get some advice for your algae problems. Control algae in your aquarium with the solutions given here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-06-2020, 09:21 AM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2020
Posts: 1
iTrader Ratings: 0
Opalescent_Depths is a regular member
Default Revamped our setup, now cursed with Algae! Any advice appreciated!!

My wife and I have maintained a planted freshwater tank for a couple of years now. Nothing extravagant but it survived with little to no algae attacks. After doing a bit of researching and watching youtube vlogs about tank design and maintenance we decided to upgrade our aquarium to a larger size, try out a new substrate, use more driftwood and introduce a new filter, water heater, and light, keeping the original live plants. The result is a tank that has been running for roughly 3/4 months, started out very well but in the last month or so has seen a rise in Black Beard Algae and another bright green species that I am unsure of. We're hoping to correct this issue and in general, get our tank performing as well as it can be.

We've invested a fair amount already in the redesign so our budget for solutions isn't huge but we want to do what's best for our fish and their environment. We are willing to change the light if this would be the issue since We can repurpose our current light to one of our reptile vivariums.

Here's the details of our setup:
- Tank size: 20 Gallon Tall
- Heater: Fluval 300w heater, set to 79F
- Light: 30" Beamworks DA 6500K, no dimmer, had it running for four hours a day. Currently, no light to starve algae for the last few days, to no avail.
- Filter: Aquaclear 50, Original media, has been lightly rinsed during cleanings but not replaced.
- Fish: 10 Fish: Two Catfish Coreys, one Black Kuhlii Loach, one Bristlenose Pleco, four Black Long Skirt Tetras, one Betta, One Clown Placo
- Plants: Nana Petite (Close to the surface mounted on driftwood, seeing the biggest hit of BBA), Ozelot (planted on the bottom also seeing BBA), Amazon Sword (has a bit of green slime-like algae).
- No CO2
- Test Strip Reading: Nitrate 40, Nitrite .5, Hardness 200, Chlorine .5, Alkalinity 80, PH 7.2 (We know hardness is high and have tried water softeners, but no improvement)
- Dosing: Algae fix using bottle recommended dosing.
- Substrate: Activ-flora planted aquarium substrate, has been in the setup for 3/4 months.
- Cleaning regimen: Once a week, rinse sponge filter & top-up water. Every 3/4 weeks a 25% water change is made while cleaning.
- Circulation: No heavy current in the tank due to the Betta, but water is kept moving fairly well from the filter.
- Water source: City water, dose with Seachem Prime as recommended to reduce chlorine.
Opalescent_Depths is offline   Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]
Old 07-10-2020, 07:18 AM   #2 (permalink)
Moderator
 
hoppycalif's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Brentwood, CA, USA
Posts: 7,170
iTrader Ratings: 22
iTrader Positive Rating: 100%
hoppycalif is a valuable member of the community hoppycalif is a valuable member of the community hoppycalif is a valuable member of the community
Default Re: Revamped our setup, now cursed with Algae! Any advice appreciated!!

Welcome to APC! I'm not familiar with that light fixture but many algae attacks like you are describing are triggered by having too much light intensity without enough CO2 available to the plants so they can grow in good health. Algae show up when you have unhealthy plants. You can try DIY CO2 to see if the plants do better, and if so, you need to either get a good CO2 system or reduce the light intensity. One way to reduce the intensity is to raise the light a few inches above the tank. Another is to put a layer of gray fiberglas window screen between the light and the tank - that reduces the intensity by 40%.
hoppycalif is offline   Reply With Quote
Reply


Aquatic Plant Central > General Interest Forums > Algae > Revamped our setup, now cursed with Algae! Any advice appreciated!!

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 02:08 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1