Eheim Classic 2213 help needed! - Equipment - Aquatic Plant Central

Go Back   Aquatic Plant Central > General Interest Forums > Equipment

Equipment Aquarium Equipment - Discuss equipment to help setup your planted aquarium.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-17-2006, 01:39 AM   #1 (permalink)
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 6
iTrader Ratings: 0
Hardgraf is a regular member
Unhappy Eheim Classic 2213 help needed!

Hello.

I recently bought a second hand Eheim 2213 which i set up in a bucket & it ran silently. When i set up my tank last weekend, i primed the filter & it rattled. I continued to run the filter with this rattling noise for a few days.

I then discovered that the ceramic shaft which holds the impeller was snapped. I have replaced the ceramic shaft but the noise has continued.

I have re- primed the filter several times, there is no trapped air & the filter is only 2 ft under the tank. The flow from the spray bar is fine. I am running a blue pad, eheim substrate pro, white pad & a black pad as media.

I have ordered a new impeller, axle & bearings as a last resort. Hopefully this will solve the problem.

Can anyone shed any light on the source of the noise & any potential solution?
Hardgraf is offline   Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]
Old 02-17-2006, 02:41 AM   #2 (permalink)
Senior Member
 
fishdude1984's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: washington, USA
Posts: 206
iTrader Ratings: 2
iTrader Positive Rating: 100%
fishdude1984 is a regular member
Default

I have had the same problem, in fact I still do, I snapped the impeller shaft when pulling it out for cleaning so I bought a new one but still had the rattling, well my fix was/is kinda low teck, I placed a loose change jar full of penney’s and the like... anyway I placed that on top of the filter(it weighs about two pounds) and the rattling is gone. With that one top it runs silent and the flow remains the same. Im sure its not the best fix but it works it also keeps me from spending all my change!
fishdude1984 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2006, 03:03 AM   #3 (permalink)
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 6
iTrader Ratings: 0
Hardgraf is a regular member
Default

lol, might have to try that! What is it that's causing the rattling do you think?
Hardgraf is offline   Reply With Quote
 
Old 02-17-2006, 03:21 AM   #4 (permalink)
Senior Member
 
fishdude1984's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: washington, USA
Posts: 206
iTrader Ratings: 2
iTrader Positive Rating: 100%
fishdude1984 is a regular member
Default

im not so sure, i kinda think that theres something out of balance, but i really dont know, but i dident replace the the impeller, just the shaft and bushings, doing the whole thing might work
fishdude1984 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2006, 03:23 AM   #5 (permalink)
Senior Member
 
fishdude1984's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: washington, USA
Posts: 206
iTrader Ratings: 2
iTrader Positive Rating: 100%
fishdude1984 is a regular member
Default

i have two, one on both my tanks and its only one of them that dose it, the one that i didn't break has never had that problem
fishdude1984 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2006, 06:51 AM   #6 (permalink)
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 343
iTrader Ratings: 0
JaySilverman is a regular member
Default

I also broke my impeller shaft in my 2213
I changed the shaft and the ratling went away. Are you sure you got the right shaft?
JaySilverman is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2006, 09:10 AM   #7 (permalink)
NE
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 162
iTrader Ratings: 0
NE is a regular member
Default

There are some rubber bushings that the shaft should land in in both ends, are they in place?
NE is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2008, 04:08 AM   #8 (permalink)
Member
 
gibbus's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 99
iTrader Ratings: 0
gibbus is a regular member
Default Re: Eheim Classic 2213 help needed!

Hi iknow this is an old thread but my 2213 is also rattling after priming and has no flow. I checked the shaft and its intact. its brand new, what could i be doing wrong?
gibbus is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2008, 02:18 PM   #9 (permalink)
Senior Member
 
Heady's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 104
iTrader Ratings: 4
iTrader Positive Rating: 100%
Heady is a regular member
Default Re: Eheim Classic 2213 help needed!

You might have some vapor lock. Try tilting it on its side while it's running. If you see bubbles coming out of the spray bar, and you start to hear more of a swishy rssssssh noise, you just have a big bubble in there. Once you get it going, slowly tilt it back up until it still runs even when upright. Then wait until you don't hear the noise any more, then try tilting it slightly right or left (but not all the way). When you're done it should be silent and water should be rushing out of the spray bar.

You can also check to see if this is the problem by tilting it all the way on its side then tilting it even a little more, so the motor part is lower than the green canister part. If you see a big old bubble coming up the clear green plastic part on the inside, then you know you need to burp your filter.
Heady is offline   Reply With Quote
Reply


Aquatic Plant Central > General Interest Forums > Equipment > Eheim Classic 2213 help needed!

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Aquatic Plant Forum Replies Last Post
Does your Eheim Hum alittle? Specifically Eheim 2213 John N. Equipment 13 02-20-2006 10:08 AM
WTB/T: Eheim Classic 2211 Rolo For Sale or Trade 0 12-17-2005 07:45 PM
Eheim 2213 and 2215 instructions/help Talonstorm Equipment 1 04-24-2005 10:05 AM
Beginner Q - How to setup eheim 2213 filter? Wandy Equipment 1 03-21-2004 12:34 PM


All times are GMT -8. The time now is 11:42 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1