Aquatic Plant Forum banner
1 - 6 of 6 Posts

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Not sure if this is the right section for this question but for a week and a half I've had this cloudiness in the water column that looks like wisps of smoke, sometimes with yellowish tinge to it.

This is a Walstad setup that's been running for 8 months with no problems outside the initial phase.

This is how it looks in the evening before the lights go off:

https://ibb.co/Jy8mS7w

This when the lights are off for the siesta period at noon (5on-4off-5on):

https://ibb.co/pK7LKrK

And this was today right after the lights came back on after the siesta:

https://ibb.co/HhyX3fY
This is the most concentrated I've seen it yet. Off course after the lights were on for a while it diffused throughout the water with more density in the upper layer.

NH4, NO3 and NO2 are all at 0, as always. Well, NO3 is normally at 1ppm but now at 0. Today I did a GH and KH test just in case and found out they are both at 6 instead of the usual 11. However, the last time I measured these was at least 3-4 months ago. Thus, no idea if this is a recent development.

Fish seem to be doing well. They're eating and look alright, for now at least.

Does anyone know what tis is? More importantly does anyone have any experience with how to deal with it or what could have caused it?
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Discussion Starter · #5 ·
No, it is definitely organic in origin, because it follows the light. What I tried to explain in the previous reply was that the bacteria or whatever it is repopulated to almost pre-water change concentrations (visually) basically over night.
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Won't the salt hurt the plants, substrate or shrimp too? Also keep in mind that this is a no filter setup. The only water movement is produced by the fish.
In case the salt is safe to use, how much should I use for 63 liter tank. By that I mean, considering the substrate is about 7cm thick and the tank is not filled up to the brim, should I go with a 50 liter equivalent(2.5g of salt)?
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Discussion Starter · #9 ·
I'll try the salt first then.

If that doesn't work I could try hydrogen peroxide. I'm a bit worried though that dumping 75ml of hydrogen peroxide into the tank that has no water movement would create areas that are very concentrated. Maybe I'm overthinking it a bit but I never used it on a tank with livestock in it. Will it be safe for the fish and shrimp?

Concerning the biological treatment, I have 11 chili rasboras and they don't touch it. Or maybe they prefer the dry food I give them once a day. Shrimp seem to eat it (or perhaps its product) during the afternoon siesta. With the lights off, the bacteria concentrate at the front of the tank near the substrate and every shrimp from the tank is there when I turn on the light. However, in almost two weeks, they didn't put any dent into it.
 
1 - 6 of 6 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top